Funktionsnedsättning
Våra kroppar och hjärnor funkar olika och ibland skapar de svårigheter för oss. Ordet funktionsnedsättning beskriver detta.
Vad är en funktionsnedsättning?
En funktionsnedsättning är när någon har svårare än andra att göra vissa saker. Till exempel svårare att höra, svårare att röra sig eller svårare att koncentrera sig.
För att svårigheten ska räknas som en funktionsnedsättning ska den finnas där länge. Till exempel:
- En person som har dyslexi, har en funktionsnedsättning eftersom dyslexin inte försvinner.
- En person som har brutit benet, har inte en funktionsnedsättning eftersom benet läker.
Att ha fått en diagnos är inte ett krav för att något ska räknas som en funktionsnedsättning. Det finns inget krav på hur allvarlig funktionsnedsättningen ska vara.
Exempel på funktionsnedsättningar
Här har vi skrivit kort om några vanliga funktionsnedsättningar. För dig som vill ha mer information har vi länkat vidare. Klicka på i:et för att läsa!
Personer med adhd har ofta svårt att sitta still och hålla kvar sin uppmärksamhet. Att kontrollera impulser kan också vara svårt. Läs mer hos Riksförbundet Attention.
Personer med add har liksom personer med adhd svårt med uppmärksamhet och koncentration, men de är inte överaktiva. Personer med add kan ha svårt att komma igång med uppgifter. Läs mer hos Hjärnfonden
Det finns många typer av allergier. Personer kan till exempel ha en matallergi eller en pollenallergi. Läs mer hos Astma- och allergiförbundet.
Personer med autism är ofta känsliga för starka ljud, ljus, dofter, smaker eller att bli rörd.
Personer med autism kan ha svårt att få kontakt med andra. De kan också ha svårt att förstå språk och kommunikation.
Läs mer hos Attention.
Personer med bipolär diagnos har perioder med väldigt mycket energi och impulsivitet och sedan perioder då de är mycket ledsna och nedstämda. Läs mer hos Maskrosbarn.
En person som är blind kan inte se något alls. Läs mer hos Synskadades riksförbund.
Celiaki är en sjukdom som inte går över eller växer bort och den betyder att en person inte tål gluten (som finns i havre, råg och korn). Läs mer hos Svenska Celiakiförbundet
CP står för cerebral pares. Personer med cerebral pares har ofta spasmer och spänningar i kroppen som kan påverka talet och rörelseförmågan. Läs mer hos CP-Sverige.
Personer med Downs syndrom har en extra kromosom i varje cell. Det påverkar både kroppen och hjärnan. Läs mer hos Svenska Downföreningen
Personer med dyslexi har svårt att förstå kopplingen mellan bokstäver och ljud och har därför svårt att läsa och/eller skriva. Läs mer hos Dyslexiförbundet.
Att ha dyskalkyli betyder att en person har mycket svårt med grundläggande matte (plus, minus och multiplikation). Läs mer om dyskalkyli hos Dyslexiförbundet.
Personer som är döva saknar hörsel. Läs mer hos Sveriges Dövas Ungdomsförbund
När en person har flera stora funktionsnedsättningar och en av dem är intellektuell funktionsnedsättning. Läs mer hos Föreningen JAG.
Personer med hörselnedsättning kan ha svårt att uppfatta vad andra säger, ljudet blir svagare, det blir oskarpt eller svårt att skilja olika ljud från varandra. Läs mer hos Hörselskadades Riksförbund
Personer med IF har svårare att förstå och behöver mer tid för att lära sig och för att minnas. Läs mer hos Riksförbundet FUB.
Detta är ett samlingsbegrepp som kan bero på olika sorters funktionsnedsättningar. Till exempel kan en person som har svårt att läsa ha problem med att förstå vad det står i texter och svårare att lära sig nya saker.
Det kan också vara en person som har svårt att koncentrera sig och därför har svårt att komma ihåg vad en text ska handla om. Eller, om det är jobbigt att röra handen och skriva bokstäver, kan nästan all ork gå till att bara skriva – och då blir det svårt att fokusera på vad texten ska säga.
Läs mer hos Specialpedagogiska skolmyndigheten
Personer med reumatism får svullna leder som gör ont och påverkar rörelseförmågan. Läs mer hos Unga Reumatiker.
Personer med rörelsenedsättning har svårt att röra på någon del av kroppen. Det kan till exempel vara svårt att gå, svårt att lyfta och bära saker eller svårt att hålla kroppen upprätt.
Läs mer hos Förbundet Unga Rörelsehindrade.
En person med språkstörning har svårt att förstå vad andra säger eller att själv prata så att andra förstår.
Läs mer hos Unga med Språkstörning
Synnedsättning betyder att en person inte ser till 100%. Läs mer hos Synskadades riksförbund
En person som har Tourettes får något som kallas för tics, upprepande rörelser och ljud som man inte kan styra. Läs mer hos Riksförbundet Attention.
En person med tvångssyndrom har tvångstankar som till exempel att den själv eller någon nära den kan råka illa ut. Tankarna tar mycket tid. Tankarna kan leda till tvångshandlingar som att låsa dörren eller tvätta händerna om och om igen. Läs mer hos OCD-förbundet.
Tycker du vi ska ändra någon beskrivning? Skriv till info@rattpariktigt.se