Hur mår du?
Informationen på denna sida har skrivits av psykologen Reyhaneh Ahangaran.
Tecken på stress
Alla människor är med om saker som får dem att må dåligt ibland. När man har en funktionsnedsättning, händer det att man ställs inför fler situationer som skapar stress. Det kan till exempel vara att du inte får den hjälp du behöver i skolan, eller att folk inte bemöter dig på det sätt som passar dig bäst. Detta kan göra att du mår psykiskt dåligt. Det kan visa sig på många olika sätt, till exempel kan du känna dig:
Du kan också få svårt att sova eller börjar undvika saker du tidigare har tyckt om.
Ibland kan det vara svårt att veta vad det är du känner och hur du mår. Du behöver inte ha full koll på exakt vad du känner. Det viktigaste är att du förstår när du inte mår bra. Då ska du ta hjälp av en vuxen som kan hjälpa dig att tänka kring vad som behöver göras för att du ska må bättre.
När du inte mår bra måste du alltså berätta om det för någon. Fundera på vilka vuxna personer du har i din närhet som du skulle kunna prata med. Några förslag är:
Det finns många saker man kan göra för att försöka må bättre:
För att må bättre är det också viktigt att du får inflytande över beslut som rör ditt liv. Precis som att du ska respektera andra ska andra respektera dig.
Att ta hand om sig
Det finns också många saker att göra i stunden när man inte mår bra. Allt man tänker, känner och gör hänger ihop med varandra. Om du inte mår bra är det oftast lättast att ändra på det du gör:
Gör något för att lugna kroppen om du känner dig stressad, arg eller ångestfylld. Det kan vara att andas djupt och långsamt fem gånger i rad. Du kan också spänna dig i hela kroppen och sen slappna av. Gör om det fem gånger. Du kan också sträcka på dig så långt du kan och sedan slappna av.
Gör något helt annat en stund! Spela ett spel på mobilen, gå en promenad eller ring någon.
Sätt dig i ett hörn, ta på dig hörlurar och lyssna på musik du tycker om.
Det är också jätteviktigt att tänka på att alla känslor förändras. Det du känner nu kommer du inte känna på precis samma sätt om en vecka, kanske inte ens imorgon.
Kom också ihåg att allt det du tänker inte är sant. Vi kan tänka allt möjligt, ibland är det sant och ibland inte. Ta ett djupt andetag och lek detektiv med dina tankar, se om de stämmer med verkligheten eller inte.
Vänd dig hit
Och glöm aldrig att det finns massa hjälp att få om du inte mår bra. Förutom de vuxna personer som står ovan kan du vända dig till din ungdomsmottagning eller organisationen Minds olika stödlinjer. Om du mår väldigt dåligt kan du också ringa 112.
Hos Bris kan du prata, skicka sms eller chatta med en kurator om vad som helst.
En guide om känslor med filmer och tips.
Här får du råd om hälsa och information om vilka mottagningar du kan kontakta. Ring 1177. Öppet dygnet runt.
För dig som behöver någon att prata med under den tid på dygnet då många inte är vakna. Ring 08-702 16 80 eller chatta.
Här får du hjälp på svenskt teckenspråk efter skoltid
På Umo.se hittar du svar på frågor om sex, hälsa och relationer. Där finns också kontaktuppgifter till din ungdomsmottagning
För dig som har tankar om att ta ditt liv eller har en närstående med sådana tankar. Ring 90 101 eller chatta. Alla kontaktuppgifter hittar du på Kontakta Självmordslinjen