Fredag den 9 maj förvandlades Rådhustorget i Umeå till en kraftfull symbol för något som annars ofta sker i det tysta. Under tre timmar fylldes torget av hundratals kepsar – var och en representerade ett barn eller en ungdom som lämnar grundskolan utan gymnasiebehörighet. Inte på grund av brist på förmåga, utan för att skolan inte varit tillgänglig för dem.
Bakom aktionen stod Rättighetscentrum Västerbotten, genom projektet Rättigheterna är våra, Attention Umeå skolgrupp och Autism Västerbotten. Tillsammans riktade vi ljuset mot den verklighet som så många elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) möter varje dag – en skola som inte fungerar för dem. Kepsarna delades ut till förbipasserande, och med varje keps spreds också ett budskap: Det här händer här, nu, i vårt län. På varje keps fanns också länkar till hjälpresurser som Rätt på Riktigt, där både elever och anhöriga kan hitta stöd.
Vi ville visa att vi är många som går igenom samma kamp och att elever och familjer kan ta stöd och hjälp av våra organisationer för kunskap, stöd och gemenskap. Under aktionen samlades ett stort antal människor runt kepsarna och vi hade många bra samtal om hur vi kan ta steg mot en skola som funkar för alla.
Rättigheterna är våra är ett funktionsrättsprojekt som ägs av Sensus och drivs av Rättighetscentrum Västerbotten i samverkan med Funktionsrätt Västerbotten och Västerbottens museum. Projektet vill synliggöra livsvillkor för personer med normbrytande funktionalitet i länet.
Attention är ett förbund som verkar för att människor med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF, och deras anhöriga ska bemötas med respekt och få det stöd de behöver. Inom Attention Umeå finns en skolgrupp med särskilt fokus på skolsituationen för elever med NPF i Umeå kommuns grundskolor.
Autism Västerbotten är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap, förståelse kring autism och autismliknande tillstånd samt verka för positiva förändringar i samhället. Autism Västerbottens skolombud arbetar aktivt för att säkerställa att elever med autism får det stöd och de anpassningar de behöver för att lyckas i skolan.
“Om jag fick drömma skulle jag kunnat vara i skolan” är ett citat av flera hundra som vi valt ut för att rama in aktionen. Det är vittnesmål om livet med normbrytande funktionalitet i Västerbotten, som vi har samlat in. Fler citat och berättelser kommer att synliggöras på kommande utställningen med samma namn som projektet som öppnar på Västerbottens museum den 6 juni.